Sjelesorg og veiledning logo

Relasjoner

Ekteskap

Om å bli sammen

Det er ikke alltid lett å finne "den rette". For tiden finner du på nettsidene til iTro en interessant artikkel som kan hjelpe deg. Du kan klikke deg inn på siden her.

Utfordringer i ekteskapet

I dag vet vi at ca halvparten av ekteskapene som inngås ender med skilsmisse.

Ca 10 000 ektepar går fra hverandre hvert år, og ca 13 000 barn og unge må igjennom krevende prosesser i den forbindelse. Illusjonen om en ”lykkelig skilsmisse” blir det mer og mer vanskelig å holde fast på.

Hvor flott er det ikke da at unge par melder seg på til samlivskurs allerede før de gifter seg. Eller foreldrene gir dem et samlivskurs i bryllupsgave. En flott investering for dem som ønsker at ekteskapet skal vare livet ut. Og det går an å lære noe.

Hvor flott når ektepar søker hjelp mens problemene er små. Det blir atskillig verre dersom problemene får tid til å vokse seg store.

Hva er det som gjør et samliv vanskelig?

Det kan selvfølgelig være utallige grunner til det. Men noe skjer hyppigere enn noe annet.

1) Mye tyder på at når kommunikasjonen blir vanskelig, da blir samlivet vanskelig. Omvendt: Når et par får hjelp til å kommunisere bedre, da blir ekteskapet også betydelig bedre og skilsmisse kan unngås. Og kommunikasjon kan læres. Det er det de såkalte PREP-kursene legger vekt på.

2) Mye kan også bli vanskelig fordi den ene eller begge har med seg noe i bagasjen inn i ekteskapet. De problemene og smertene en hadde før en giftet seg, blir sjelden bedre etter at en er gift. Den beste gaven en kan gi sin ektefelle, er å søke hjelp for det en har av sår, smerter, lav selvfølelse eller tøffe opplevelser fra fortiden. Det er ikke ektefellen som skal være terepeut!

3) Noen tror at ektefellen skal dekke alle ens følelsesmessige og sosiale behov. Det er bare det at ingen mennesker kan det – ikke engang en ektefelle. Dersom en har et tomrom inne i seg som en aldri synes blir fylt, er det en sjelesørger eller terapeut en trenger.

En usedvanlig god hjelp til et godt samliv, er den danske nettsiden www.parvis.dk. Her kan du laste ned artikler og lese spørsmål til og svar fra dem som er ansvarlige for nettsiden. Det er stiftelsen "Agape" som står bak siden.

Sjalusi er en utbredt og vond følelse. Trykk HER og last ned noen gode råd for dem som kjenner at sjalusien herjer med dem - eller herjer med partneren.

Under hovedoverskriften "Hvem er jeg?" og underoverskriften "lydfiler" er det langt ut en tale som heter "Ekteskapet - duett eller duell". Her gis en oversikt over viktige og vanlige utfordringer i et ekteskap og hjelp til å takle disse utfordringene.

Asbjørn Kvalbein holdt søndag 14. oktober 2012 en tale i Misjonssalen. Den hadde tittelen "Ekteskap og skilsmisse". Den kan du laste ned ved å trykke HER:

Gunnar Elstads bok ”Samliv og samspill” (Lunde forlag) har et kapittel som heter ”Om å bli sammen” (side 36-47) og et stort kapittel som heter ”Ekteskapet – duett eller duell” (side 48-116). Her gis det en oversikt over viktige problemstillinger og hvordan en kan få hjelp til å komme ut av problemene.

Lunde Forlag har høsten 2010 gitt ut boken

Gary Chapman: "Hvorfor sa ingen det? Ting jeg gjerne skulle ha visst før jeg giftet meg." ca 130 sider. Kr 248,-

Hvorfor var det ingen som sa at: 1) at forelskelse ikke er godt nok grunnlag for et ekteskap, 2) at ordtakene "som mor så datter" og "som far så sønn" ikke bare er myter, 3) at det er mulig å bli enige uten å krangle, 4) at vi trenger en handlingsplan for økonomien vår, 5) at det ikke er automatikk i å oppnå gjensidig seksuell tilfredsstillelse, 6) at jeg giftet meg med en hel familie, 7) at det å være åndelig ikke er det samme som å gå i kirken. Boken nevner lagt flere ting en kanskje skulle ha blitt fortalt. En bok det er lett å kjenne seg igjen i - og få håp av.

På siden om kommunikasjon presenterte vi boken Gary Chapman: ”Kjærlighetens fem språk – hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i” (Lunde forlag).

Samme forfatter har også skrevet boken ”Ekteskapet du lengter etter” (Lunde Forlag)

Kjell Aanensen har på Lunde forlag gitt ut boken ”Samlivets verktøykasse. Inspirasjonbok for ektepar”. Denne boken gir en utmerket hjelp til å kommunisere bedre og lære å forstå hverandre.

ArrowIcon BloggerIcon AimIcon DeliciousIcon PaperIcon EtsyIcon FacebookIcon FilmStripIcon FlickrIcon CameraIcon LaunchIcon GooglePlus2Icon GooglePlusIcon HeartIcon InformationIcon InstagramIcon LastfmIcon FrontCameraIcon LinkedInIcon EmailIcon MoneyIcon ItunesIcon MyspaceIcon OpenTableIcon PayPalIcon PencilIcon PersonIcon PhotoIcon PicasaIcon PinterestIcon PodcastIcon RssIcon ShoppingCartIcon SoundCloudIcon StarIcon TableProjectIcon TheCityIcon TumblrIcon Twitter2Icon TwitterIcon TypepadIcon VideoIcon VimeoIcon WordPressIcon YelpIcon YoutubeIcon